Confessió 2.0

L’empresa Little iApps ha creat una aplicació per al telèfon iPhone, la tauleta iPad i iTouch (música), anomenada Confession. És una aplicació per al dispositiu electrònic d’Apple que vol ajudar els catòlics en el sagrament de la reconciliació.

El Vaticà s’ha afanyat a puntualitzar que no té sentit parlar de “confessar-se per mitjà de l’iPhone”, i que no hi ha sagrament de la confessió sense diàleg entre el sacerdot i el penitent.

Confessió remet a pecat, paraula que, sobretot per als que ja tenim uns anyets, porta implícita culpabilitat, càstig, condemna al foc etern… L’hem patida massa. Però no podem obviar-la. Diguem-li “falta”, si “pecat” ens fa mal d’orella. Per confessar-se, ens deien, cal fer examen de conciència, dolor dels pecats, propòsit d’esmena, dir els pecats al confessor i complir la penitència.

Pot semblar tronat per a alguns, però cometem faltes, contra els altres i contra nosaltres mateixos, i ens toca afrontar-les si volem viure en pau. I la manera, tant si s’és creient com agnòstic, no varia gaire: reconeixent-les (examen de consciència) i responsabilitzant-nos del dolor que (ens) hem causat (dolor dels pecats), treballant la compassió, i afegiria, compensant-ho (complint la penitència). Podríem parlar de reconciliació.

Però, a qui confessem els pecats? S’ha dit molts cops amb ironia que els psicòlegs i terapeutes han agafat el relleu del “confessor”, encara que no cal dir que ens movem en àmbits diferents i no podem ni volem “perdonar” res (ni jutjar, ni aconsellar). Compartim, aixó sí, la relació  i el diàleg, base de tot procés terapèutic, i  en teràpia gestalt  facilitem la reconciliació del client amb les seves pròpies ombres, perquè les integri com a parts seves que són i pugui superar el conflicte.

En paraules de Fritz Perls: “Llum i foscor, oposats irreconciliables quan es miren des del punt de vista abstracte. Com pot haver-hi llum quan hi ha foscor, que és l’essència mateixa del no-res? L’una exclou l’altra. Ara mirin aquest arbre a la llum del sol. Veuen l’ombra? Ombra sense llum, llum sense ombra? Impossible! En aquest cas la llum i la foscor es determinen entre si; s’inclouen entre si.” (Dentro y fuera del tarro de la basura, 1975).


One thought on “Confessió 2.0

  1. Puc dir per experiència pròpia que res m’ha recordat tant els meus dies de confessió catòlica com alguns moments de teràpia: el mateix propòsit, el mateix efecte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s