Grup de creixement personal de gestalt per a persones que tartamudegen

“La tartamudesa no és un trastorn de la parla, és un trastorn de l’experiència de parlar”

Woody Starkweather, terapeuta gestàltic nord-americà)

Què se sent en experimentar la tartamudesa? Podem escoltar els bloquejos i les repeticions de la persona que tartamudeja. Això és el que veiem “exteriorment”, però la tartamudesa és molt més del que es pot veure, i de fet el comportament és relativament poc important. L’essència real és el que no es pot veure, el que passa dins de la persona que tartamudeja: por, frustració, vergonya, fàstic, ràbia…

Per la pròpia experiència durant la meva formació, l’aproximació de la teràpia gestalt  a la tartamudesa, es basa en l’experiència de la parla, amb l’objectiu de prendre consciència, adonar-se i acceptar el fet de tartamudejar. L’avanç en l’acceptació sols és possible si la persona aconsegueix relacionar-se amb la disfluència d’una manera diferent, deixant venir la tensió, observant-la i sense barallar-s’hi.

Fa poc he engegat un grup de creixement personal a Barcelona, a la seu de la Fundació Espanyola de la Tartamudesa, adreçat a persones tartamudes vinculades a la Fundació, amb els objectius següents:

 1. Augmentar la consciència de la dificultat: En un primer pas ajudo la persona que es torni més conscient de la seva conducta disfluent i dels sentiments i pensaments associats amb el fet de travar-se, en altres paraules, prendre consciència que tartamudejar és una conducta.

2. Augmentar l’acceptació del fet de tartamudejar: El segon pas consisteix a augmentar l’acceptació de si mateix en el moment del bloqueig.  No es tracta  que la persona sigui feliç de tartamudejar sinó de fer un esforç de reduir la  tensió  i l’evitació,  acceptant la realitat que està passant  (p. ex., poder mirar als ulls de l’altre quan parla).

3. Augmentar l’acceptació del seu comportament emocional, lingüístic, cognitiu i perceptual quan es bloqueja.

Les sessions aniran dirigides a ser més conscients dels comportaments, pensaments i sentiments relacionats amb la tartamudesa. Inclouran dinàmiques dirigides als tres nivells:

 1.    Treball corporal: prendre consciència del cos, de les sensacions, de la rigidesa corporal, del control que s’exerceix en el moment de la parla, que s’ha incorporat en totes les altres facetes de la vida. Treball de moviment.

 2.    Treball amb les emocions i els sentiments: permetre’s travessar les emocions (vergonya, culpa, por, tristesa, ràbia, ressentiment, alegria, etc.). Treball amb el sistema familiar. Arteteràpia.

 3.    Treball cognitiu: Adonar-se de les creences invalidants que no permeten avançar. Treball amb els mecanismes neuròtics. Dinàmiques de coaching i PNL.

 L’abordatge de la tartamudesa des de la gestalt és una experiència nova al nostre país. M’agradarà compartir-la amb vosaltres.

Més informació: consulta@terapiagestalt-coaching.com.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s