Aprendre a escoltar el cos

En l’article “El nou humanisme”, de l’Ara d’avui, l’autor (un periodista del The New York Time) comenta que “els investigadors estan obrint les portes a un nou humanisme que demostra la interrelació entre raó i emoció”.

És esperançador que les emocions vagin agafant més protagonime en les relacions humanes, però continuo trobant a faltar una referència al cos. Com sempre, oblidat i arraconat.

La teràpia gestalt, com a  psicologia humanista,  considera que l’ésser humà és una totalitat, un tot indestriable, format per ment, emocions i cos. Si posem atenció al que experimentem (emocions i cos), ens adonem que un pensament, una preocupació, es pot traduir emocionalment, p. ex.,  amb por i corporalment amb la boca de l’estómac tancada.

En aquest sentit, el terme “psicosomàtic”, tan usat i abusat, no fa més que separar la persona humana en dues entitats: ment i cos, i és clar amb un predomini de la ment sobre el sofert cos, destinat a ser solament el receptacle d’un conjunt de símptomes amb una causa psicològica, i una font de problemes i malestar.

Fritz Perls, fundador de la teràpia gestalt, va ser la primera persona que es va ocupar de combatre l’alienació del propi cos:  no tenim un cos, som un cos. Cada cèl·lula del nostre cos té consciència de totalitat.

Com a  terapeutes, “veiem” el client, el qui té els símptomes, no la malaltia. L’ajudem perquè s’adoni que el que li passa (incomoditat, malestar, malaltia) té a veure amb ell mateix, i que li està dient alguna cosa important per a la seva vida. L’ajudem perquè aprengui a escoltar els missatges que li envia el cos, i a veure’l com un amic que li va assenyalant el que no vol veure, i així impedeix que s’enganyi.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s