La infància: l’edat sagrada

“Com cal tractar les persones de 40 anys?” Amb aquesta pregunta absurda vam entrar al taller ofert per Evânia Reichert i el seu company Sérgio Veleda, a la seu de la Fundació Claudio Naranjo de Barcelona, aquest cap de setmana.

I, és clar, si no podem imaginar que hi ha una única manera de tractar les persones de 40, 30, 20 o 80 anys, com podem pretendre tenir una guia homogènia per tractar les criatures?

Reichert, psicoterapeuta familiar brasilera, basa la seva tasca terapèutica en el treball amb pares, sobretot des de la prevenció. No dóna consells ni reparteix guies de bona educació, segons ella l’únic que cal és respectar el temps, les necessitats i les característiques de cada nen concret. Per tant, cal entendre les diferents fases evolutives per les quals passa el fetus i el nen fins als 12 anys per entendre les seves necessitats i relacionar-nos-hi.

Les persones som éssers desitjants que necessitem vincular-nos per desenvolupar-nos plenament. S’ha comprovat que els afectes estimulen la sinapsi (connexió) de les cèl·lules, ja des de la gestació. Per tant és bàsic procurar el contacte físic continuat des del moment del part -que també s’hauria de revisar perquè fos un part natural respectuós i humanitzat-, i hauria de continuar almenys fins als 6 mesos.

Reprodueixo una frase que em va deixar astorada: “La matriu de la depressió comença els primers anys de vida”, com a conseqüència d’aquesta manca de contacte.

Resulta gairebé impossible de poder compaginar aquesta dedicació exclusiva als fills amb el model de vida actual. Però aquestes mancances les paguem de grans i el cost social és molt més gran que si es pogués donar a les mares o cuidadors els recursos que necessiten. Algú s’ha plantejat el cost de les baixes per malalties psicològiques o corporals? És comparable amb una baixa llarga per maternitat o paternitat?

Potser ens hauríem de començar a plantejar quina societat volem per als nostres fills, i si no és millor prevenir que haver de dedicar anys i recursos a teràpia.

 Us recomano el seu llibre: Infancia, la edad sagrada, Ediciones La Llave, 2011.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s