Les constel·lacions familiars

cropped-depositphotos_5729758_s.jpg

Les constel·lacions familiars fan emergir els lligams inconscients que hi ha entre els membres d’una família o grup, i l’impacte de les relacions entre si. Amb les constel·lacions s’aconsegueix una profunda presa de consciència de la realitat personal i la comprensió del passat.

Fer constel·lacions és una oportunitat única per experimentar una profunda presa de consciència de la teva situació i realitat actual, sigui quina sigui. És viure una experiència inoblidable per arribar a una comprensió més enllà de l’anàlisi verbal i mental respecte al teu passat, present i destí.

És una teràpia dirigida a comprendre i sanar les relacions familiars, i altres sistemes, com per exemple l’empresa i les organitzacions, i  també quan es  vol revisar qualsevol problema personal o laboral.

Sessions individuals

Les constel·lacions familiars s’apliquen també en teràpia individual i són tan eficaces com quan despleguem una constel·lació familiar en grup.

En les sessions individuals, treballa solament el client amb el constel·lador/a en el tema que es vulgui abordar. Treballem amb la persona que ve a la consulta i substituïm els representants per ninots, marcadors de sòl, cadires o coixins.

El treball amb ninots o altres objectes és de tipus simbòlic i ens permet ampliar el coneixement que el client té de si mateix, abordar situacions o conflictes que li ens generen ansietat i malestar. De vegades són un pas previ a una constel·lació grupal i tenen la mateixa força sanadora.

En les sessions treballem també amb teràpia gestalt.

Una constel·lació individual és útil per a persones:
-amb dificultats per mostrar-se en grup
-amb una forta necessitat de preservar la seva intimitat.
– i com a complement de treball individual, p. ex. d’un procés amb teràpia gestalt.

El treball de la constel·lació individual

El punt de partida és la configuració que el client crea amb els objectes que escull. S’observa aquests objectes i es té en compte el motiu de la seva elecció, la distància entre ells i la seva posició relativa, cap a on s’orienten o miren, els elements que falten o sobren, etc. També són importants les frases que es pronunciïn.
Durant la sessió, el client:
– Reconeix fets importants en la seva família.
– Expressa sentiments que s’amaguen al seu interior.
-Integra parts de si mateix excloses.
-Sent que pren el lloc que li correspon i, amb això, la seva força.
-Agraeix pel que ha après, i sana.
-Expressa una decisió o la voluntat de fer un pas.
-S’acomiada d’alguna cosa o d’algú.

Avantatges d’aquesta teràpia
A partir del treball amb el client, es treballa també amb tot el seu sistema familiar. Sense necessitat de ser present, la família es beneficia dels resultats de la teràpia.

Aplicades en teràpia individual són tan eficaces com quan es desplega una constel·lació familiar en grup. Indicada per a persones amb dificultats per mostrar-se en grup o bé que tenen una forta necessitat de preservar la seva intimitat. En les sessions individuals treballo també amb teràpia gestalt.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s